Single Channel Mode not working [SOLVED]


#1

Hi, I wanted to try the Single Channel Mode, but it doesn’t seem to work: Zynthian hangs if I try setting it in the admin menu, while if I try it via the web config I get an ‘500: Internal Server Error’ message. Zynthian is updated to the latest version.

Harm


#2

update the machine and try again


#3

Hi MHeidt,

I’ve updated Zynthian, but Single Channel Mode is still not working.

I tried two different setups: one with an IQAudio DigiAmp+ and a Edirol (Roland) UM-2X usb midi interface and one with a Steinberg UR22 mkII usb audio/midi interface. It doesn’t work on both Zynthians.

Harm


#4

It works for me. What do you expect, it would do?
Have you checked the Midi Out Settings in the webconf as well? Maybe something is deactivated


#5

I expect it to turn on (checked in the admin menu) if I select this option - instead it freezes the UI, or if I set it in the web config and press save I get a 500 error.


#6

I guess, you don’t have the latest version installed or it is corrupt. Try to get log messages.
Maybe it’s the same problem like the one in that other conversation here.


But I can’t reproduce it.


#7

Hello @Harm and @mheidt,
I got the same problem that after choosing Single Channel Mode the Zynthian symbol is moving on and on…
I got the following if I start my zynthian via
/zynthian/zynthian-sys/sbin/zynthian.sh

X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.4.26-v7+ armv7l Raspbian
Current Operating System: Linux zynthian 4.14.93-v7+ #1189 SMP Mon Jan 14 16:52:29 GMT 2019 armv7l
Kernel command line: 8250.nr_uarts=1 bcm2708_fb.fbwidth=656 bcm2708_fb.fbheight=416 bcm2708_fb.fbswap=1 vc_mem.mem_base=0x3ec00000 vc_mem.mem_size=0x40000000 dwc_otg.lpm_enable=0 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait
Build Date: 11 November 2016 11:59:59AM
xorg-server 2:1.18.4-2+rpi1 (https://www.debian.org/support)
Current version of pixman: 0.33.3
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (–) probed, () from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: “/var/log/Xorg.0.log”, Time: Sun Jan 27 17:22:28 2019
(==) Using config directory: “/etc/X11/xorg.conf.d”
(==) Using system config directory “/usr/share/X11/xorg.conf.d”
INFO:root:Wiring Layout MCP23017_ENCODERS
DEBUG:root:ZYNCODER A: [102, 105, 110, 113]
DEBUG:root:ZYNCODER B: [101, 104, 109, 112]
DEBUG:root:SWITCHES layout: [100, 103, 108, 111]
DEBUG:root:DISABLED_MIDI_IN = [’’]
DEBUG:root:ENABLED_MIDI_OUT = [‘ttymidi:MIDI_out’, ‘QmidiNet:in_1’]
WARNING:root:Using default ENABLED MIDI FB ports
ZynMidiRouter: MIDI tuning frequency set to 440 Hz (8192)
INFO:root:ZYNSWITCHES INIT…
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 0 => wpGPIO 100
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 1 => wpGPIO 103
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 2 => wpGPIO 108
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 3 => wpGPIO 111
INFO:root:STOPPING QMIDINET
DEBUG:root:ZCTRL ‘Layer’: 0 (0 -> 7), None, None
DEBUG:root:Snapshot ‘001’ => MIDI program 0.
DEBUG:root:Snapshot ‘002’ => MIDI program 1.
DEBUG:root:Snapshot ‘003’ => MIDI program 2.
DEBUG:root:ZCTRL ‘Snapshot’: 0 (0 -> 3), None, None
INFO:root:Short Switch 1
DEBUG:root:CLOSE MODAL => snapshot
DEBUG:root:BACK TO SCREEN => layer
DEBUG:root:ZCTRL ‘Layer’: 0 (0 -> 7), None, None
INFO:root:Short Switch 1
DEBUG:root:BACK TO SCREEN => admin
DEBUG:root:ZCTRL ‘Action’: 0 (0 -> 19), None, None
INFO:root:Short Switch 3
INFO:root:Single Channel Mode ON
WARNING:root:zynthian_gui.zyncoder_read() => list index out of range
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.4.26-v7+ armv7l Raspbian
Current Operating System: Linux zynthian 4.14.93-v7+ #1189 SMP Mon Jan 14 16:52:29 GMT 2019 armv7l
Kernel command line: 8250.nr_uarts=1 bcm2708_fb.fbwidth=656 bcm2708_fb.fbheight=416 bcm2708_fb.fbswap=1 vc_mem.mem_base=0x3ec00000 vc_mem.mem_size=0x40000000 dwc_otg.lpm_enable=0 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait
Build Date: 11 November 2016 11:59:59AM
xorg-server 2:1.18.4-2+rpi1 (https://www.debian.org/support)
Current version of pixman: 0.33.3
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (–) probed, (
) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: “/var/log/Xorg.0.log”, Time: Sun Jan 27 17:22:28 2019
(==) Using config directory: “/etc/X11/xorg.conf.d”
(==) Using system config directory “/usr/share/X11/xorg.conf.d”
INFO:root:Wiring Layout MCP23017_ENCODERS
DEBUG:root:ZYNCODER A: [102, 105, 110, 113]
DEBUG:root:ZYNCODER B: [101, 104, 109, 112]
DEBUG:root:SWITCHES layout: [100, 103, 108, 111]
DEBUG:root:DISABLED_MIDI_IN = [’’]
DEBUG:root:ENABLED_MIDI_OUT = [‘ttymidi:MIDI_out’, ‘QmidiNet:in_1’]
WARNING:root:Using default ENABLED MIDI FB ports
ZynMidiRouter: MIDI tuning frequency set to 440 Hz (8192)
INFO:root:ZYNSWITCHES INIT…
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 0 => wpGPIO 100
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 1 => wpGPIO 103
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 2 => wpGPIO 108
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 3 => wpGPIO 111
INFO:root:STOPPING QMIDINET
DEBUG:root:ZCTRL ‘Layer’: 0 (0 -> 7), None, None
DEBUG:root:Snapshot ‘001’ => MIDI program 0.
DEBUG:root:Snapshot ‘002’ => MIDI program 1.
DEBUG:root:Snapshot ‘003’ => MIDI program 2.
DEBUG:root:ZCTRL ‘Snapshot’: 0 (0 -> 3), None, None
INFO:root:Short Switch 1
DEBUG:root:CLOSE MODAL => snapshot
DEBUG:root:BACK TO SCREEN => layer
DEBUG:root:ZCTRL ‘Layer’: 0 (0 -> 7), None, None
INFO:root:Short Switch 1
DEBUG:root:BACK TO SCREEN => admin
DEBUG:root:ZCTRL ‘Action’: 0 (0 -> 19), None, None
INFO:root:Short Switch 3
INFO:root:Single Channel Mode ON
WARNING:root:zynthian_gui.zyncoder_read() => list index out of range

I hope this might help tracing what’s wrong…

I wish you a nice evening and God bless you, Marius


#8

ok, the issue only occurs, if the midi profile file doesn’t contain all variables.
Hence deleting the default profile would have helped.
I fixed it now, so that a new update should solve it as well.


#9

@mheidt, I updated Zyntian (the usb audio set-up), but now it doesn’t start the UI anymore. This is what I get from zynthian.sh:

(EE)
Fatal server error:
(EE) Server is already active for display 0
If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock
and start again.
(EE)
(EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
(EE)
XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server “:0”
after 7 requests (7 known processed) with 0 events remaining.


#10

try again. I only get this, when the process is still running.
of when I have a serious config issue


#11

Hello Markus @mheidt,

for me it is working now…thank you very well for fixing it.
I hope it is solved for others as well!

But I have an issue with jalv and obxd.
In which forum section shall I post it? Software or using Zynthian?

Thanks and God bless, Marius


#12

I would use Software


#13

@mheidt, I updated again (and adjusted /etc/dbus-1/system-local.conf agian), and it still doesn’t boot up, however if I first stop Zynthian and then start it using /zynthian/zynthian-sys/sbin/zynthian.sh, it does work. If I reboot again it doesn’t. This is the output of zynthian.sh:

root@zynthian:~# systemctl stop zynthian
root@zynthian:~# /zynthian/zynthian-sys/sbin/zynthian.sh

X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.4.26-v7+ armv7l Raspbian
Current Operating System: Linux zynthian 4.14.94-v7+ #1193 SMP Tue Jan 22 15:34:30 GMT 2019 armv7l
Kernel command line: 8250.nr_uarts=1 bcm2708_fb.fbwidth=1280 bcm2708_fb.fbheight=800 bcm2708_fb.fbswap=1 vc_mem.mem_base=0x3ec00000 vc_mem.mem_size=0x40000000 dwc_otg.lpm_enable=0 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait
Build Date: 11 November 2016 11:59:59AM
xorg-server 2:1.18.4-2+rpi1 (https://www.debian.org/support)
Current version of pixman: 0.33.3
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (–) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: “/var/log/Xorg.0.log”, Time: Sun Jan 27 22:28:05 2019
(==) Using config directory: “/etc/X11/xorg.conf.d”
(==) Using system config directory “/usr/share/X11/xorg.conf.d”
INFO:root:No Wiring Layout configured. Only touch interface is available.
DEBUG:root:ZYNCODER A: [0, 0, 0, 0]
DEBUG:root:ZYNCODER B: [0, 0, 0, 0]
DEBUG:root:SWITCHES layout: [0, 0, 0, 0]
DEBUG:root:DISABLED_MIDI_IN = [’’]
DEBUG:root:ENABLED_MIDI_OUT = [‘ttymidi:MIDI_out’, ‘QmidiNet:in_1’]
WARNING:root:Using default ENABLED MIDI FB ports
Zyncoder: Zynswitches poll thread created successfully
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
jackdmp 1.9.10
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
Copyright 2004-2014 Grame.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
JACK server starting in realtime mode with priority 10
self-connect-mode is “Don’t restrict self connect requests”
audio_reservation_init
Acquire audio card Audio0
creating alsa driver … hw:0|hw:0|1024|2|48000|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
configuring for 48000Hz, period = 1024 frames (21.3 ms), buffer = 2 periods
ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian
ALSA: use 2 periods for capture
ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian
ALSA: use 2 periods for playback
JackTemporaryException : now quits…
Jack main caught signal 2
Released audio card Audio0
audio_reservation_finish
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
jack server is not running or cannot be started
ZynMidiRouter: Error connecting with jack server.
ZynMidiRouter: MIDI tuning frequency set to 440 Hz (8192)
./zynthian.sh: line 124: 2838 Segmentation fault ./zynthian_gui.py
INFO:root:No Wiring Layout configured. Only touch interface is available.
DEBUG:root:ZYNCODER A: [0, 0, 0, 0]
DEBUG:root:ZYNCODER B: [0, 0, 0, 0]
DEBUG:root:SWITCHES layout: [0, 0, 0, 0]
DEBUG:root:DISABLED_MIDI_IN = [’’]
DEBUG:root:ENABLED_MIDI_OUT = [‘ttymidi:MIDI_out’, ‘QmidiNet:in_1’]
WARNING:root:Using default ENABLED MIDI FB ports
Zyncoder: Zynswitches poll thread created successfully
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
jackdmp 1.9.10
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
Copyright 2004-2014 Grame.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
JACK server starting in realtime mode with priority 10
self-connect-mode is “Don’t restrict self connect requests”
audio_reservation_init
Acquire audio card Audio0
creating alsa driver … hw:0|hw:0|1024|2|48000|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
configuring for 48000Hz, period = 1024 frames (21.3 ms), buffer = 2 periods
ALSA: final selected sample format for capture: 32bit integer little-endian
ALSA: use 2 periods for capture
ALSA: final selected sample format for playback: 32bit integer little-endian
ALSA: use 2 periods for playback
ZynMidiRouter: MIDI tuning frequency set to 440 Hz (8192)
INFO:root:ZYNSWITCHES INIT…
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 0 => wpGPIO 0
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 1 => wpGPIO 0
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 2 => wpGPIO 0
INFO:root:SETUP ZYNSWITCH 3 => wpGPIO 0
INFO:root:STOPPING QMIDINET
DEBUG:root:ZCTRL ‘Layer’: 0 (0 -> 7), None, None
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 29
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 31
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 33
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 29
DEBUG:root:Snapshot ‘001’ => MIDI program 0.
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 31
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 33
DEBUG:root:ZCTRL ‘Snapshot’: 0 (0 -> 1), None, None
DEBUG:root:ZCTRL ‘Layer’: 0 (0 -> 7), None, None
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 28 port_dst = 24
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 30 port_dst = 24
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 32 port_dst = 24
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 29
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 31
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 33
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 29
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 31
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 33
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 28 port_dst = 24
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 30 port_dst = 24
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 32 port_dst = 24
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 29
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 31
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 33
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 29
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 31
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 33
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 28 port_dst = 24
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 30 port_dst = 24
JackGraphManager::Connect already connected port_src = 32 port_dst = 24
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 29
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 31
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 5 port_dst = 33
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 29
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 31
JackGraphManager::Disconnect not connected port_src = 7 port_dst = 33
etc…


#14

what is your soundcard?
I had that issue when I made my first AudioInjector Ultra tests. I had to run 48k, but why do you?
Behringer?
@Baggypants might help


#15

@mheidt,

I’m using the Steinberg UR22 mkII (capably of 192kHz - but that seems an overkill for Zynthian).

I found the issue: after the last update the sound card is all of a sudden recognised as hw:0 instead of hw:1. I changed it in the jackd options and now it works again.